Dnia 09 marca 2020 roku po raz osiemnasty odbył się Turniej Wiedzy o Pile. Konkurs ten odbywa się pod patronatem Prezydenta Miasta Piły. W tym roku zgłosiło się 17 uczniów z pilskich szkół podstawowych. Turniej tradycyjnie był podzielony na dwie części – w pierwszej uczestnicy rozwiązywali test dotyczący historii naszego miasta, natomiast w drugiej odpowiadali na cztery zadania turniejowe. Oprócz zmagań uczestników można było wysłuchać ciekawej prelekcji przygotowanej przez Pana Macieja Usurskiego kustosza Muzeum Stanisława Staszica w Pile na temat pilskich świątyń na starej fotografii.

Na podstawie wyników z obu etapów jury wyłoniło trzech laureatów:

I miejsce – Kacper Gacek, uczeń Szkoły Podstawowej nr 2,

                                                             II miejsce – Paweł Pytliński, uczeń Szkoły Podstawowej nr 11,

                                                             III miejsce – Wojciech Breitenbach, uczeń Szkoły Podstawowej nr 11.

Wszystkim uczestnikom gratulujemy wysokiego poziomu wiedzy! Życzymy dalszych sukcesów w nauce, a uczniów zainteresowanych historią swojego rodzinnego miasta zachęcamy do wzięcia udziału w następnej edycji.

Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 w Pile, klasy patronackiej PRGOK –III e wraz z wychowawcą p. Anną Dwórznik- Cieślak zachęcają wszystkich do zgniatania butelek, kartonów po napojach, pudełek kartonowych. Zapraszamy do obejrzenia filmików oraz zdjęć i przyjrzenia się plakatom, które stworzyły dzieci. Na pierwszy rzut oka widać, jak dużo miejsca zajmują niezgniecione butelki i kartony w naszych pojemnikach na śmieci, oraz ile miejsca oszczędzamy zgniatając odpady. Pamiętajmy!  Oszczędzajmy miejsce i nie wyrzucajmy powietrza w butelkach. Zgniatanie jest proste, a tak wiele znaczy dla naszej planety.

Karnawał to okres radości i zabawy! Nie ma lepszej okazji, by wyszaleć się za wszystkie czasy. Dnia 18 lutego 2020 r. w naszej szkole odbył się bal karnawałowy dla uczniów klas I -III. Hol szkoły tego dnia wyglądał inaczej niż na co dzień i zamienił się w prawdziwą salę balową. Dzieci wystąpiły w ciekawych, kolorowych kostiumach, przebrane za bohaterów znanych bajek i nie tylko.  Nie sposób zliczyć i wymienić tych wszystkich postaci. Niektórzy byli nie do poznania, inni budzili podziw, a niekiedy nawet przerażenie. Bal umożliwił dzieciom i wychowawcom spędzenie czasu w miłej atmosferze, a wspólna zabawa przyniosła wiele radości. Dziękujemy dzieciom i rodzicom za zaangażowanie w przygotowanie pięknych balowych strojów.

 

"Pszczoła jest podstawą życia na Ziemi, a gdy nie ma pszczół nie ma też pożywienia dla człowieka. Jeżeli wyginą pszczoły, ludzkość przeżyje jeszcze tylko cztery lata!”

Albert Einstein

76% produkcji żywności zależy od pracy, jaką wykonują pszczoły. Ich praca ma również wpływ na istnienie ogromnej ilości gatunków roślin i zwierząt, które żywią się nasionami
i owocami powstałymi właśnie dzięki zapylaniu. Największe zagrożenie dla pszczół stanowi brak dostępu do zróżnicowanego pokarmu, środki ochrony roślin oraz pasożyty i choroby. Naszym zdaniem jednak to brak świadomości sprawia, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ważne jest życie pszczół dla życia… ludzi. Najwyższy czas to zmienić! Dlatego właśnie w naszej szkole odbyły się Warsztaty Pszczółki Mai.

Dnia 13 lutego 2020 roku klasy 1d, 2a, 2 c, 2f, 3e wzięły udział w pszczelich warsztatach, które uświadomiły nam poprzez naukę i zabawę jak ważne są pszczoły w naszym życiu. Podczas warsztatów każdy uczestnik mógł poznać budowę oraz rodzaje pszczelich domków oraz osiedli, czyli ula i pasieki, dowiedzieć się,  z jakich elementów składa się strój pszczelarza oraz bez jakich urządzeń pasiecznych praca pszczelarza nie byłaby możliwa. Zetknęliśmy się z produktami, które uzyskiwane są dzięki pracy pszczół – różne odmiany miodów to nie jedyne pszczele wyroby. Ogromną przyjemność sprawiło nam wykonanie wyjątkowych świec – jedną metodą odlewnictwa aromatycznego wosku pszczelego oraz drugą z węzy pszczelej, czyli plastra wosku pszczelego.

Warsztaty uświadomiły dzieciom, że mogą nie tylko cenić walory smakowe produkowanego przez pszczoły miodu, ale też zdrowotne właściwości propolisu oraz możliwość wykorzystania wosku pszczelego do wykonania estetycznych ozdób.