Tydzień zdrowego odżywiania już za nami, ale to nie koniec tematyki kulinarnej. Pewnie nie obce jest nam stwierdzenie: „Najpierw jedzą oczy, a dopiero później ciało". Temat: ESTETYKA PODAWANIA I SPOŻYWANIA POSWIŁKÓW zaprowadził uczniów naszego gimnazjum na zajęcia otwarte do Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile. W poniedziałkowe przedpołudnie (10 kwietnia) grupka uczniów pod opieką pani Edyty Piekarskiej, wzięła udział warsztatach w szkole gastronomicznej. Powitani przez dyrekcję tutejszej placówki panie wicedyrektor Violettę Schött oraz Urszulę Śmigielską, mieliśmy możliwość poznać specyfikę kształcenia w murach tej szkoły między innymi na takich kierunkach jak: kelner, kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, ale i technik hotelarstwa czy agrobiznesu.
Na samych zajęciach w pracowni powitała nas pani Wiktoria Smetana z grupą swoich podopiecznych z klasy trzeciej. Sala lekcyjna wygląda tu inaczej niż standardowa szkolna, gdyż przypomina swoim wystrojem lokal z ladą barową. Uczniowie zaprezentowali nam warsztat swoich umiejętności na stanowisku: barman, kelner-kelnerka, bufetowa. Nasi uczniowie od razu poczuli klimat miejsca i bardzo chętnie włączyli się w poszczególne czynności. Nie lada przeżyciem było przygotowanie prawdziwego naparu kawowego lub spienionego mleka niezbędnego do przyrządzenia kawy latte. Kawa na zimno, napój na bazie mleka czy kawa z syropem miętowym to również propozycje zaserwowane przez uczniów gastronomika, a przygotowane przy pomocy gimnazjalistów. Poza tym można było spróbować szejków na bazie soków owocowych z dodatkiem lodu i oczywiście z dodatkiem serpentyn ze skórki pomarańcza, parasolek czy w specjalnie przygotowanej „oszronionej" szklance.

Emocji było co nie miara szczególnie w drugiej części zajęć, kiedy pojawiła się możliwość wzięcia udziału w warsztatach nakrywania do stołu i składania serwetek. Pani Wiktoria pokazała nam jak powinien wyglądać stół z nakryciem podstawowym i wyjaśniła przeznaczenie kolejnych elementów zastawy stołowej. Poznaliśmy również zasady przygotowania stołu bankietowego. Zapoznaliśmy się również z technikami podstawowych wzorów serwetkowych, które mogliśmy wypróbować zarówno na serwetkach materiałowych jak i papierowych.
Zajęcia z pewnością pozostaną długo w naszej pamięci. Być może, co niektórzy uczniowie biorący udział w warsztatach będą mogli teraz sprecyzować swoje plany, co do wyboru dalszego kierunku kształcenia. Może są wśród nas przyszli kelnerzy, kucharze czy prawdziwi bariści, a możliwość poznania specyfiki pracy w tych zawodach uaktywniła pewne zainteresowania czy predyspozycje. A co najważniejsze mamy możliwość przenieść zdobytą wiedzę i pewne umiejętności, na grunt domowy, przygotowując urodzinowy poczęstunek, niedzielny obiad czy nakrywając do wielkanocnego świątecznego śniadania. Z pewnością zaskoczymy gości prezentując samodzielnie poskładane serwetki w takich wzorach jak wachlarz, tulipan czy lilia wodna.