Opłatek

Zanim usiądziemy do stołu wigilijnego dzielimy się opłatkiem. Opłatek jest to cieńki przaśny placek chlebowy, wypiekany z mąki bez drożdży.Zwyczaj ten, rozpowszechniony w Polsce stanowi symbol pojednania, wybaczania, jest także znakiem pokoju. Powstanie tego zwyczaju datuje się na XVII wiek, kiedy to opłatek był wypiekany w klasztorach.
Samo łamanie się opłatkiem stanowi dużo starszy zwyczaj i prawdopodobnie bierze swój początek w pierwszych wiekach chrześcijaństwa. W trakcie mszy w Wigilię święcono specjalnie przygotowane z tej okazji przaśne chleby. Po poświęceniu dzielono się nimi. Zanoszono także do domostw chleb dla osób , które nie mogły być na mszy - chorych oraz starszych.
Wypiekano także inny rodzaj opłatka - kolorowy, z niego robiono dekoracje i wieszano na choince i nad stołem wigilijnym. Dzięki temu zapewniano gospodarzom urodzajny rok, a ich zwierzętom zdrowie.